VVD verbaast mij al weer

Opnieuw een bericht dat mij ongelofelijk voorkomt:

“Dit betekent niks voor het Nederlandse debat”, zegt VVD-Kamerlid René Leegte. „Duitsland wil 25 procent duurzame energie opwekken. Dan zullen ze moeten importeren en laat je niks wijsmaken: dat wordt Franse kernenergie.”

Meneer Leegte (zijn naam beschrijft goed zijn denkproces) vergeet dat wij als Nederland voor een zeer groot gedeelte van onze welvaart en stabiliteit afhankelijk zijn van wat er in Duitsland gebeurt. Dat “dit niets betekent” is dan ook een lege kreet, want wat in Duitsland wordt besloten heeft altijd gevolgen voor ons. Hij sluit slechts de ogen voor het feit dat, hoe zeer hij ook een tweede Fukushima- of Tsjernobylachtige centrale in ons land wil plaatsen (waarom eigenlijk?) we links worden ingehaald door een aantal belangrijke buurlanden.

En waar is het élan gebleven? “Ze zullen wel kernenergie gaan importeren………” wat een misselijkmakende negatieve pessimistische blik op de toekomst. Vergeten wordt waar het technisch vernunft van de Duitsers toe in staat is. Je kunt beter goed proberen dan fout blijven doorgaan, maar meneer Leegte vindt fout doorgaan een echt liberaal standpunt.

Wij moeten ook het roer wenden en mee gaan doen met het Duitse initiatief. Dat levert kennis, inkomenst en en een schonere wereld op. In plaats daarvan wil de VVD (waar ik lid van ben)  als een stel conservatieve oude verstilde zakken ons geld in de bouw van een kerncentrale steken, want iets anders durven ze niet. Maar met zo’n renteniersmentalieit komen we er niet.

 

 

Geef een antwoord