Vrijheid van meningsuiting

Een kop uit de Telegraaf van vandaag:

VVD paait SGP

 

en verder in dit artikel :

“De VVD heeft haar handtekening weggehaald onder een wetsvoorstel dat zij eerder samen met D66 had ingediend om godslastering niet meer strafbaar te stellen.”

Ik ben in 2010 lid geworden va de VVD omdat ik ik vind dat iedereen in dit land mag zeggen wat hij of zij vindt, ongeacht het onderwerp. Met name de zich steeds meer roerende religieus geïnspireerde medemens moet in de openbare ruimte op afstand worden gehouden, omdat het algemeen belang (dus ook het belang van niet-gelovigen) niet gediend is met mondsnoeringen van welke aard dan ook.

De liberale beginselen onderschrijven dit volledig:

Vrijheid
Vrijheid van de mens is onmisbaar voor ontplooiing. We bedoelen dan vrijheid op geestelijk, staatkundig en materieel gebied. Deze vrijheid komt ieder mens toe, zonder enige discriminatie. De vrijheid moet zo groot mogelijk zijn. Er zijn wel grenzen aan persoonlijke vrijheid. De vrijheid van de een mag de vrijheid van de ander niet belemmeren. En we moeten oog hebben voor de belangen van toekomstige generaties.

Zolang ik bij godslastering niet verkondig dat anderen god niet mogen aanprijzen, belemmer ik hun niet in hun meningsuiting. Omgekeerd doen zij de religieuzen dit wel, door het strafrecht (niet niet de Sharia, maar ons onpartijdige, boven religies verheven strafrecht) in te zetten voor de vervolging van mensen met wie zij het niet eens zijn. Blijkbaar is hun vrijheid belangrijker dan mijn vrijheid. En nu schaart ook de liberale VVD zich in de rij van partijen die de vrijheid van meningsuiting van religieuzen belangrijker vinden dan die vrijheid van meningsuiting van anderen – de VVD laat deze discriminatie van een van haar eigen beginselen gewoon gebeuren.

Ik vind dat de VVD zich aan haar beginselen moet vasthouden bij de dagelijkse politieke besluitvorming. Als de partij zwicht voor de orthodoxe drammers van de SGP, dan zijn de eigen principes blijkbaar minder belangrijk dan de greep op de regeringsmacht.

 

 

 

 

Geef een reactie