Fyra debakel

Bij het lezen over de pogingen, in Nederland een hogesnelheidslijn te bouwen en te gebruiken valt op hoe beschamend amateuristisch en achterlijk de Nederlandse Spoorwegen eigenlijk zijn.

NS – Nederlandse Spoorwegen – dekt eigenlijk de lading niet. Spoorwegen hebben wij niet, meer een soort hypervol forenzennet vol met stoptreinen die in andere landen als ‘Regionalbahn’, ‘Pendeltåg’ of iets soortgelijks bekend staan.

Waarom lukt het ons niet om een trein harder te laten rijden dan 160 km/u ? Uit het boek ‘Geschichte der Deutschen Bundesbahn’ komt het volgende stukje :

“Aber dann ab 1970 kamen die 145 Exemplare der Serien 103 natürlich doch; die Utopie wurde Alltag. Ab 1971 wurden sie vor den in Zweistundentakt nur mit Erster Wagenklasse fahrende Intercitys eingesetzt, die dann auf immer längeren Abschnitten auch wirklich 200 km/h fahren durften”

DB103

DB103 1

De (West-)Duitse spoorwegen reden dus vanaf 1970 met hun IC treinen volgens plan stukken met 200 km/h.  43 jaren later lukt het de Nederlandse spoorwegen nog steeds niet om deze dienstregeling ook maar bij benadering te evenaren.

Andere wapenfeiten die onderbouwen hoe wij achterlopen op andere landen:

 • De Franse spoorwegen SNCF rijden sinds 1981 met hun TGV, welke in de reguliere dienst snelheden tot 320 km/u haalt.
 • In Japan rijdt al sinds de jaren 60 de Shinkansen trein, met snelheden tot 320 km/u.
 • De Duitse ICE trein rijdt sinds 1985 door Duitsland en haalt snelheden tot 300 km/u.

De NS moeten hun concessie voor de HSL afstaan en een andere partij, die wel met dit soort treinen overweg kan, ruim baan geven om ons in Nederland wel met een goed werkende HSL van dienst te zijn.

1 gedachte aan “Fyra debakel”

 1. Vandaag gelezen in de Telegraaf :

  “Intercity gaat 160 rijden

  Door Paul Eldering
  3 uur geleden in BINNENLAND
  Om dit element te tonen dient u cookies te accepteren voor de telegraaf. Klik hier voor meer informatie.
  4

  UTRECHT – In de spits een half uur sneller reizen tussen regio en Randstad. Om dat te bereiken start vanavond een proef van NS en ProRail met een snelle intercity tussen Groningen, Zwolle, Almere, Amsterdam en Den Haag. Andere stations worden overgeslagen. Ook rijdt de trein harder, tot 160 km/u.
  Met de trein van Groningen naar de Randstad reizen kan als het aan de spoorbedrijven ligt straks een stuk sneller. Nederland, Zwolle, 2017 De intercity van Rotterdam naar Groningen stopt in Zwolle. foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

  Met de trein van Groningen naar de Randstad reizen kan als het aan de spoorbedrijven ligt straks een stuk sneller. Nederland, Zwolle, 2017 De intercity van Rotterdam naar Groningen stopt in Zwolle. foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

  Ⓒ Hollandse Hoogte / Piet den Blanken

  De proef is in samenwerking met de noordelijke provincies. De spoorbedrijven willen dat straks in Noord-Nederland, Oost-Gelderland en Brabant-Limburg in de spits een half uur tijdwinst wordt behaald. Ook Enschede en Middelburg staan op het verlanglijstje. Dat zeggen bazen Roger van Boxtel (NS) en Pier Eringa (ProRail).
  Drie kwartier

  Eringa denkt dat drie kwartier reistijd tussen Zwolle en Amsterdam-Zuid op den duur mogelijk moet zijn. „We kijken hoe de techniek het beste kan worden aangepast en wat er met infrastructuur en dienstregeling moet gebeuren. Met nieuwe treinen wordt de snelheid straks opgevoerd naar 200 km/u.”

  Fantastisch! vijftig jaren na de invoering van 200 km/u op het Duitse net komen wij daar nu ook (nog net niet, want slechts tot 160 km/u) …

Geef een antwoord